Hvad koster det at udvikle en app som WhatsApp?

Posted on August 21, 2019

Hvad koster det at udvikle en app som WhatsApp?

Hvis du ejer en smartphone, har du højst sandsynligt hørt om WhatsApp. Whatsapp er faktisk verdens mest populære mobile beskedapp.

Den bliver brugt af mere end 1.5 milliarder mennesker på månedlig basis.

For at sætte det lidt i perspektiv, har Facebook Messenger 1.3 milliarder aktive månedlige brugere og Skype har 300 millioner.

Hvis du overvejer at skabe din egen beskedapp, er det en god ide at efterligne dem der allerede har fået succes. Du kan lære fra Whatsapp ved at genskabe dens komponenter og modellere din egen app på samme måde.

Jeg kan selvfølgelig ikke love dig at du får 1 milliard månedlige brugere, da det er utrolig svært at opnå. Men hvis du ikke tør drømme, kommer du slet ingen vegne.

Før du går i gang med at lave din egen beskedapp i stil med WhatsApp, skal du forstå de forskellige udgifter der er forbundet med denne type udviklingsprojekt.

Historie og Synopsis af WhatsApp

Lad os starte fra begyndelsen. WhatsApp blev skabt for et helt årti siden, i 2009.

Skaberne, Brian Acton og Jan Koum, har begge arbejdet for Yahoo, men forlod firmaet i 2007 for at udforske andre muligheder.

Brian Acton søgte faktisk om et job hos Facebook i 2009, omkring den tid hvor han udviklede WhatsApp, men fik et hårdt nej.

Allerede fem år senere, i 2014, købte Facebook WhatsApp for 127 milliarder kroner.

Ja, du læste rigtigt. Firmaet var 127 milliarder kroner værd, blot fem år efter dets skabelse. Det er næsten ikke til at tro på.

Det er dog heller ikke gratis at lave en app i den kaliber. Hvis du vil skabe en præcis kopi af WhatsApp, skal du være forberedt på at bruge nogle penge.

I deres startkapital runde, fik Acton og Koum 1.650.000 kr. fra nogle af deres forrige kollegaer ved Yahoo. Hvis man ser på hvad appens værdi endte med at være, kan vi vist roligt sige at de fik et godt afkast på deres investering.

Men det skete ikke fra den ene dag til den anden. Se bare firmaerts brugervækst for de første brugere.

4 års vækst

Som du kan se på grafen, er brugervæksten steget eksponentielt. Efter blot fire år, havde WhatsApp 419 millioner aktive månedlige brugere. Det er næsten tre gange så meget som Facebook havde i de første fire år.

WhatsApp er faktisk vokset hurtigere end Facebook, Gmail, Twitter, og Skype tilsammen.

Så hvis du vil duplikere denne succes, skal du sørge for, at dine funktioner er solide og robuste nok til at trænge igennem et globalt marked, ligesom WhatsApp gjorde.

Hvordan fungerer WhatsApp?

Beskeder på WhatsApp afhænger af internetforbindelse.

Det er et billigt alternativ til SMS’er, som normalt udbydes af mobilnetværk.

WhatsApps kæmpe succes kommer af at appen er sikker, pålidelig og privat. Brugerne skal ikke være bekymrede for at glemme et kodeord, brugernavn, eller blive låst ude af appen.

Det er muligt da appen forbindes med brugerens telefonnummer, og som vi ved, kan telefonnumre ikke duplikeres.

Lidt ligesom med Skype, kan WhatsApp brugere sætte en status. På den måde kan du fortælle dine kontakter om du er i gang med et møde, eller sidder i bilen. Nogle andre beskedplatforme har lignende funktioner.

Skype har f.eks. nogle forskellige statusser:

  • Aktiv
  • Væk
  • Forstyr ikke
  • Usynlig

WhatsApp tager dog denne status funktion til et helt nyt niveau.

Denne platforms tilgang til statusopdateringer, minder meget om et socialt medie, der kan sammenlignes med en Instagram eller Snapchat Story.

Ud over bare tekst, understøtter WhatsApp både billeder, videoer, GIFs, og emojis. Dette giver mulighed for komplet personalisering.

Men hovedårsagen til WhatsApp udbredte anvendelse og succes, er dens basale princip. Appen bruger en internetforbindelse, Wifi, eller mobildata til at udveksle beskeder i realtid, overalt i verden.

Det er en kæmpe fordel for dem. Se bare på firmaer som Verizon Wireless , der er den mest populære trådløse operatør i USA.

Verizon opkræver 3,2 kr. i minuttet for internationale opkald, samt 1,65 kr. og 1,32 kr. for henholdsvis udgående og indgående internationale beskeder.

Med de priser kan det hurtigt blive dyrt. Derfor er det en stor fordel at det med WhatApp er gratis at kommunikere både indenlandsk og internationalt.

WhatsApp Funktioner

For at bygge en app som WhatsApp, skal du vide hvilke funktioner der skal til.

Som med enhver anden mobilapp, vil hver funktion koste dig en vis mængde penge. Så det er fuldstændig op til dig hvilke og hvor mange du ønsker.

Vi vil her analysere nøglefunktionerne i WhatsApp, for at hjælpe dig med at tage din beslutning.

Instant Messaging

For at være en levedygtig beskedapp, skal brugerne selvfølgelig kunne starte en samtale. Du skal skabe en knap der lader brugerne starte en dialog og vælge en person fra deres kontakter, der skal være del af den dialog.

For at skabe en lignende app, skal brugerne også kunne administrere alle deres samtaler fra én skærm.

Samtaler i WhatsApp

WhatsApps beskeder kører over Internet forbindelse, så ingen SMS-takster kommer i spil.

Selv hvis en WhatsApp bruger er offline og ikke har forbindelse, vil de modtage beskeden sår snart de er online igen.

Udover tekstbeskeder, kan brugere på WhatsApp også sende billeder, videoer, lydfiler og dokumenter til hinanden.

WhatsApp beskeder bruger XMPP (extensible messaging and presence protocol) teknologi.

Det skal også siges her, at WhatsApps beskeder ikke opbevares på deres server. Beskederne placeres midlertidigt på serveren, indtil modtageren læser dem. Når dette sker, leveres de automatisk og slettes fra serverens midlertidige opbevaring.

Hvis du vil opbevare beskeder i din beskedapps server, skal du sikre dig at alle informationerne er beskyttede.

VoIP opkald

VoIP står for “voice over Internet protocol.” Det er på denne måde WhatsApp muliggør telefonopkald.

Som det forstås af navnet, sker opkald gennem internettet, med en Wifi forbindelse, eller via brugerens mobildata. Det har derfor ikke noget at gøre med dit mobilnetværk.

For at opsummere, skal brugere altså ikke bruge deres penge eller deres taletid på at ringe via WhatsApp. Der kan dog forekomme gebyrer hvis brugerne overskrider deres databegrænsninger.

Selv uden data er alle opkald, der foretages mens en enhed er tilsluttet Wifi, helt gratis.

WhatsApp tillader kun opkald til andre WhatsApp brugere. Så man kan ikke ringe til en fastnet med denne app.

Videochat

Videoopkald

Udover almindelige opkald, tilbyder WhatsApp også videochat med andre WhatsApp brugere.

Dette er igen fuldkommen gratis, for alle. Det fungerer ligesom VoIP, ved at bruge Internet via Wifi eller mobildata. Video chats minder meget om både Skype og Facetime.

Gruppechats og -opkald

På WhatsApp er det også muligt at kommunikere i grupper. Med gruppechat funktionen kan brugere dele beskeder, billeder og videoer med hinanden.

Én gruppe kan bestå af op til 256 brugere.

Gruppechats kan ydermere tilpasses og navngives, så det er nemt for brugerne at holde styr på deres samtaler. En anden populær funktion i forhold til gruppechats, er muligheden for at gøre dem lydløse, eller tilpasse notifikationerne.

WhatsApp tilbyder også gruppeopkald. I 2018 udvidede de med gruppevideochat for iOS og Android brugere.

Gruppe opkald

Selvom der kan tilføjes op til 250 mennesker til en gruppechat, er gruppevideochat begrænset til fire deltagere.

Geolocation integration

WhatsApp brugere kan altid dele deres placering med deres kontakter. Denne funkton kaldes “Live Location.”

Nu kan brugerne fortælle deres venner præcis hvor de er, hvilket gør det rigtig nemt at mødes hurtigt. Det er meget nemmere end at give og finde en adresse, specielt hvis man er på farten.

Lad os for eksempel forestille os at du går rundt i en by. Hvis du vil mødes med en ven, skal du blot sende dem din placering. Så kan du stadig gå rundt, i stedet for at skulle vente ved et bestemt sted hele dagen.

Af sikkerhedsmæssige årsager, kan brugerne selv vælge hvor længe de vil dele deres placering. Man kan selvfølgelig også vælge at stoppe delingen manuelt.

Hvis du vil inkludere denne funktion i din Android-app, skal du bruge Google Plays placeringsservice API Google-udviklere anbefaler denne metode, frem for android.location pakken.

Til iOS apps kan du bruge Apples lokalitets framework til geoplacerings integration.

Kalender synkronisering

WhatsApp kan også forbinde med kalenderen på brugerens telefon. Det eneste brugeren skal gøre, er at give appen tilladelse til at bruge deres kalender.

Hvis nogen så sender dem en besked med en dato eller et tidspunkt, kan brugeren blot klikke på beskeden og tilføje begivenheden til deres kalender. Det er meget nemmere end at gøre det hele manuelt.

Lad os forestille os at du bruger WhatsApp i dit erhvervsliv. En kontakt sender dig en besked om et møde i morgen kl. 12. Det kan tilføjes til din kalender på få sekunder. Derfra kan du selvfølgelig altid administrere alarmer og tilbagevendende begivenheder.

Cloud-tjenester

WhatsApp bruger cloud-tjenester på et par forskellige måder. Vi har allerede skrevet om at de ikke opbevarer beskeder på deres server. Men når det er sagt, har brugerne stadig mulighed for at gemme alt.

Den absolut bedste måde at integrere dette i din beskedapp, er med cloud synkronisering. Denne progressive funktion gør det nemt for brugerne at skabe en backup af appens indhold, i deres cloud.

Notifikationer kan også administreres gennem cloud-tjenester.  Når en bruger får en besked, bliver inviteret til en gruppe, eller noget andet lignende på WhatsApp, får de en notifikation på deres enhed.

Hvordan implementeres dette? Serveren sender notifikationer til appens brugere via cloud-tjenester og HTTP/2 multiplex protokol. Du kan også bruge denne notifikationsmetode i din beskedapp

Chatkryptering

Sikkerhed skal altid være højeste prioritet, uanset hvilken type mobilapp du er ved at udvikle.

Som nævnt tidligere, er deres sikkerhed og pålidelighed endnu en af grundene til WhatsApp store succes. Denne sikkerhed kommer af at beskeder sendes med end-to-end-kryptering.

På denne graf kan du se forskellene mellem end-to-end-kryptering og andre metoder.

Instagram, Skype, og Twitter er f.eks. ikke end-to-end. Det vil sige at udviklerne af den app har adgang til alle beskeder der bliver sendt på den. Retshåndhævelse kan også få adgang til disse beskeder.

Sådan er det ikke med WhatsApp. De eneste der har adgang til beskeder, er de mennesker de er blevet sendt til og fra. Selv udviklerne af WhatsApp kan ikke læse dem. Det er endnu en grund til at WhatsApp ikke opbevarer beskeder på deres server.

Så hvis du ønsker at bygge en replika af WhatsApp, skal du helt sikkert bruge end-to-end-kryptering.

Multimedie filoverførsler

Multimedie fildeling er endnu en af WhatsApps standard funktioner. Det vil sige at alle former for filer og data kan sendes gennem appen.

  • Video
  • Billede
  • Stemme
  • Animering
  • Dokumenter
  • Kontakter
  • Placering
  • GIFs

Vi har allerede skrevet lidt nærmere om nogle af disse, men de har alle forskellige filtyper. Du skal inkludere disse muligheder, hvis du ønsker en app i stil med WhatsApp.

For at gøre det, kan multimedie filer leveres til en http server, før der sendes et link til indholdet med en Base64-kodet miniature.

WhatsApp Prisanalyse

Nu hvor vi har set de funktioner du skal inkludere hvis du ønsker en app der minder om WhatsApp, er det tid til at se nærmere på priser.

Husk på at dette kun er estimater. Priser vil altid variere baseret på en masse faktorer, som hvem du ansætter, hvilken teknologi du bruger og hvilken platform du udvikler for.

Softwareudviklingshold

Selv med en god mængde erfaring inden for kodning, kan du ikke skabe så kompleks en app selv. Du er nødt til at have et hold af softwareudviklere til at hjælpe dig. Her er nogle af de roller der skal udfyldes:

Alle du ansætter til at udfylde disse roller vil have forskellige satser. Medlemmerne af dit softwareudviklingsholds placeringer, vil også påvirke deres satser.

Som du kan se på grafen, er softwareudvikling op til 25 gange dyrere i USA end i Indien.

Hvis du synes det er for meget at ansætte personer til hver enkelt rolle, kan du også prøve at finde en alt-i-en løsning. Til dette vil et digitalt bureau nok være det bedste bud.

Et bureau har allerede defineret deres roller, og de er vant til at arbejde sammen som et hold. Bureauets priser vil variere afhængigt af firmaets størrelse.

Timepris

Nogle dele af appen vil være mere komplekse end andre. Her har vi listet nogle estimater for hvor lang tid det tager at udvikle nogle af de nødvendige frontend og and backend elementer.

  • Registrering og adressebog: 40 – 50 timer
  • Beskeder: 150 – 200 timer
  • Multimedie filoverførsel: 30 – 35 timer
  • Placering: 15 – 20 timer
  • Kontaktdeling: 55 – 65 timer
  • Stemme- og videoopkald: 150 – 200 timer
  • Indstillinger: 80 – 100 timer
  • Design (UX/UI): 50 – 60 timer

Husk på at disse blot er estimeringer. Alle faser kan selvfølgelig tage kortere eller længere tid. Men overordnet set vil de forskellige funktioner falde inden for disse intervaller.

Hvis man går efter disse estimeringer, vil det tage omkring 570 til 730 timer at skabe en app som WhatsApp. I denne artikel vil vi tage gennemsnittet af disse to tal, hvilket er 650 timer.

Total pris

Nu hvor du cirka ved hvor lang tid det vil tage at udvikle appen, mangler du blot lidt simpel matematik.

Jeg har taget de forskellige steders rater vi så tidligere, for at finde de endelige priser og samtidig anslået en dansk timepris til at være på niveau med den Vesteuropæiske. Alle disse udregninger er baseret på 650 timer.

  • USA og Canada: 1000 kr. pr. time = 650.000 kr.
  • Vesteuropa, Storbritannien, Danmark: 690 kr. pr. time = 448.500 kr.
  • Australien: 670 kr. pr. time = 435.500 kr.
  • Østeuropa: 570 kr. pr. time = 370.500 kr.
  • Indien: 300 kr. pr. time = 195.000 kr.

Vi kan også se lidt på ekstremerne, i stedet for gennemsnit. Hvis du f.eks. tager de estimerede 730 timer til at udvikle en app, og vælger et Bureau i USA der tager 1.700 kr. I timen, vil det koste dig 1.241.000 kr. at lave appen.

Hvis du derimod vælger den lave side med 570 timer til at skabe appen, og bruger en billig udvikler der kun tager 70 kr. I timen, vil det kun koste dig 39.900 kr.

Hvis vi skal være helt ærlige, er ingen af disse scenarier realistiske. For det første behøver du ikke bruge alle de dyreste udviklere, og hvis du vælger et dyrere bureau med rater over gennemsnittet, vil de høst sandsynligt fuldføre jobbet hurtigere end de billige. Der vil nok også kunne mærkes forskel på kvaliteten af din app, alt efter hvor dyre udviklere du vælger.

Jeg nævner disse ekstreme eksempler, fordi jeg vil have dig til at se disse tal og indse, at man ikke bare kan bygge en app som WhatsApp for under 40.000 kr., men på samme tid er det også usandsynligt at det kommer til at koste helt op til 1.200.000 kr.

Baseret på vores ovenstående udregninger, vil det ca. koste 414.000 kr. at bygge en app i stil med WhatsApp.

Det er et meget mere realistisk tal, og er derfor mere brugbart i din planlægning og budgetter.

At tjene penge på en Beskedapp

Hvis du har tænkt dig at bruge så mange penge på at få stablet en app på benene, skal du være rimelig sikker på at kunne få en indtjening bagefter. Det er rimelig svært at give et tal på hvor meget WhatsApp tjener, efter de er blevet købt af Facebook.

Firmaets gamle indtjeningsmodel var simpel. På nogle markeder kostede det 5 kr. at downloade appen, og på andre kostede det 5 kr. om året at få adgang til den. Det lyder nok ikke af så meget, men hvis du så ganger det med 1.5 milliarder brugere, begynder det at ligne noget.

I 2018 begyndte WhatsApp at eksperimentere med P2P betalinger i Indien.

Det er helt klart en god indtjeningsstrategi du også kan overveje til din egen app. Du kan muliggøre betalinger mellem brugere af appen, for derefter at tage enten en procentdel af transaktionen, eller en fast pris.

WhatsApp har i øjeblikket ikke nogen reklamer. Men det betyder ikke at du skal undvære dem på din app.

Hvis du vil tjene penge med reklamer, anbefaler jeg at læse min guide til de bedste netværk for mobilannoncer, for at komme godt i gang.

Køb i appen er endnu en klog indtjeningsstrategi. Du kan skabe klistermærker eller andre spændende tilføjelser, der vil lokke brugerne til at købe, for at forbedre deres oplevelse.

Konklusion

Så hvor meget koster det egentlig at bygge en app i stil med WhatsApp?

Ifølge vores estimeringer og udregninger, kommer det ca. til at koste 400.000 kr. Men du skal huske på, at der er et hav af forskellige faktorer der kan ændre på dette.

Hvis du har planer om at lave din egen beskedapp, er WhatsApp et fremragende referencepunkt at gå ud fra. Læs op på alle dens funktioner og beslut dig for hvad du gerne vil inkludere i din egen app.

Når det er sagt, hvorfor skulle nogen så downloade din beskedapp, hvis den er identisk med WhatsApp? Du skal kende din apps værdi. Den skal give en eller anden form for fordel for brugeren. Ellers vil det være næsten umuligt at konkurrere med en kæmpe som WhatsApp.

Find din niche. Du har ikke brug for 1.5 milliarder brugere for at tjene penge. Du skal blot skalere dine brugere og have styr på din indtjeningsstrategi.

Hvis du vil have din app til at blive skabt så hurtigt og omkostningseffektivt som muligt, er det bedst at arbejde med et dedikeret udviklingshold. Det er meget nemmere end at skulle hyre forskellige mennesker til alle de forskellige roller.

Hvordan har du tænkt dig at udvikle og tjene penge på din mobile beskedapp?


No Replies to "Hvad koster det at udvikle en app som WhatsApp?"